Loading

Prev Menu Next
Manual de utilizare NN3 & NN3 MKII

12. Găsirea pupilei de intrare a unui obiectiv

Ce este punctul nodal sau pupila de intrare şi de ce este aşa importantă?


Mai întâi, facem o paranteză ca să corectăm concepţia greşită cu privire la termenul "punct nodal". Când se referă la acest punct de non paralaxă (NPP), mulţi încă îl denumesc punct nodal. Tehnic, punctul în jurul căruia trebuie rotită camera/obiectivul pentru a evita paralaxa se numeşte pupilă de intrare. Pupila de intrare este un punct variabil, localizat în interiorul obiectivului, în punctul unde razele de lumină se refractă sau se reflectă înainte de a ajunge pe senzor sau pe film. Pupila de intrare diferă în funcţie de obiectiv şi se schimbă în funcţie de distanţa focală.
Nikon
Pupila de intrare a unui obiectiv (denumită incorect punct nodal) este imaginea virtuală a diafragmei, formată de lentilele din faţa diafragmei, şi este locul unde razele de lumină se încrucişează înainte de a se focaliza pe CMOS, pe CCD sau pe planul filmului. Pentru ca o rază de lumină să treacă prin obiectiv, ea trebuie să fie orientată spre pupila de intrare, care este astfel centrul perspectivei. De reţinutt că pupila de intrare poate fi în faţa obiectivului sau chiar în spatele filmului! Când faceţi fotografii alăturate, trebuie să rotiţi camera în jurul unei linii care trece prin (sau foarte aproape de) pupila de intrare. Prin găsirea pupilei de intrare, şi rotind camera în jurul acestui punct, vă asiguraţi că fotografiile sunt fără paralaxă. Paralaxa este mult mai evidentă în vizor, în cazul obiectelor apropiate de cameră, cu cât sunt mai depărtate, cu atât paralaxa este mai mică. Dacă folosiţi un obiectiv cu zoom, pupila de intrare se va schimba în funcţie de zoom. Datorită multiplelor variabile ce pot să intervină, este cel mai bine să învăţaţi să găsiţi practic pupila de intrare. Altfel, puteţi accesa lista noastră cu setări, pentru a vedea dacă setările de care aveţi nevoie există în listă.

Pentru a găsi pupila de intrare a unui obiectiv, montaţi camera/obiectivul pe Nodal Ninja aşa cum se arată mai jos. Camera trebuie să fie cât mai spre capătul şinei superioare, cu obiectivul îndreptat spre orizont şi paralel cu solul.

Nikon camera on Nodal Ninja 3
Puneţi în faţa camerei două obiecte, unul mai apropiat şi unul mai depărtat. De exemplu, în interior puteţi folosi două lămpi cu picior, una la aproximativ 1,5 m, iar alta la 3 m, sau dacă sunteţi afară, încercaţi să utilizaţi doi stâlpi obişnuiţi sau de iluminare. Orice două obiecte cu formă de linie verticală sunt potrivite, atât timp cât sunt situate la distanţe diferite faţă de cameră. În acest exemplu, vom utiliza două lămpi cu picior.

Finding the Entrance Pupil of a lens
Având camera montată în mod portret (la extremitatea şinei superioare), privind prin vizor sau pe LCD, poziţionaţi camera astfel încât cele două obiecte să fie situate în partea stângă a cadrului, cum s-a arătat. Reţineţi poziţia exactă a celor două lămpi. Ar fi de preferat ca lămpile să nu se suprapună exact, ci să existe o mică distanţă pe orizontală între ele.
Acum, rotiţi camera astfel ca cele două lămpi să fie în partea dreaptă a cadrului. Deplasaţi camera pe şină, înainte şi înapoi, de câteva ori, şi observaţi dacă distanţa aparentă dintre cele două lămpi se schimbă. Dacă distanţa aparentă se schimbă, ca în exemplul nostru, chiar şi foarte puţin, atunci există paralaxă.

Finding the Entrance Pupil of a lens
Acum, trebuie să relaxaţi nuca ce fixează camera astfel încât să puteţi deplasa puţin camera, înainte, pe şina superioară, aproximativ 2mm. Şina superioară este gradată în mm, deci deplasaţi spre marcajele dinainte. Repetaţi paşii de mai sus până când nu mai observaţi nici o deplasare a unei lămpi faţă de cealaltă.

Scopul este să deplasaţi sau să puteţi roti camera de la stânga la dreapta fără să observaţi nici o mişcare aparentă a celor două lămpi, cum se arată mai jos.

Finding the Entrance Pupil of a lens
Finding the Entrance Pupil of a lens
Reţineţi ambele poziţii, atât de pe şina superioară, cât şi de pe cea inferioară, şi folosiţi opritoare pentru a marca poziţiile. Dacă schimbaţi camera sau obiectivul, trebuie să repetaţi procesul.
Acum sunteţi pregătit pentru a fotografia panorame.

© 2018 Nodal Ninja ®